Blog

Historien om Mindfulness

För många kan Mindfulness, eller

Medveten närvaro som det kan översättas till på svenska, låta som en ny trend och ett uttryck som bara tillkommit på senare år. Faktum är att detta är en mångtusenårig metod att finna lugn i sinnet och själslig ro. Man vet inte med hundra procent säkerhet exakt var och när fenomenet uppstod, men man har sett en stark koppling till den tidiga buddhismen, där man genom meditation och olika kroppsövningar försökte överkomma fysiska och sinnliga laster och behov. Detta rekommenderas också inom

modern vård som en metod att lindra eller helt komma över vitt skilda problem som smärta och sömnsvårigheter. Det kan ta en hel del tid och tålamod, men effekterna av Mindfulness kan bli ett viktigt verktyg i vardagslivet.

Ordets moderna betydelse och användande kom från en vietnamesisk zenlärare vid namn Thich Nhat Hanh som från sin franska resort Plumvillage började undervisa Mindfulness på 80-talet. Tanken är att man genom meditation och koncentration kan uppleva sin omvärld både i sin helhet och i dess minsta detaljer och på så sätt koppla ifrån känslor av till exempel stress och ångest. Genom övningar kan man ta en paus på jobbet och försöka uppleva ett föremål i sitt arbetsrum eller fågelsången under en promenad och på så sätt uppnå en annan medvetenhet. Att ta sig en weekend där man bara ägnar sig att uppleva sin omgivning kan hjälpa människan att förankra sig i sitt liv på ett bättre och tryggare vis.

Antik Mindfulness

Tanken att det kan vara hälsobringande och välgörande att syssla med meditation, medvetenhet och koncentration finns i många antika kulturer, inte minst inom hinduismen där yoga i olika former sysslar med just detta. När man till exempel börjar med yoga blir man instruerad i att koncentrera sig på den smärta man eventuellt upplever då man skall inta nya kroppspositioner. I stället för att försöka undvika smärtan genom att tänka på något annat uppmanas man i stället att fokusera så mycket man bara kan på den. Med tiden vänjer sig hjärnan vid känslan och ”glömmer bort” smärtan, vilket tillåter eleven att inta nya och svårare positioner.

Även i Mellanösterns Islam och den tidigaste kristendomen hittar man koncentrationsövningar, meditation och böner som kan likna mantran. Genom att fokusera på en punkt eller en bild uppnår ortodoxa munkar ett högre medvetande och en viktig del av deras tillvaro består av olika andningsövningar, och liknande exempel hittar man också hos muslimska sufis. Även antikens egyptier och greker använde

meditation som behandlingsmetod men det var först Hippokrates, även kallad Läkekonstens fader, som publicerade verk om hur viktig en människas sinne och livsstil spelar roll för dennes hälsa. Idén att man med tankens kraft kan påverka sin tillvaro är med andra ord allt annat än ny.

fusion